8 December 2013

7: My favourite animation

The world holds many incredible creations of animated art. I especially admire the wonder works of Studio Ghibli and Hayao Miyazaki, and the other half of my love for animation belongs to stop-motion puppet animations. But solely in the category of drawn films one tops all others for me: Mononoke Hime. Giant wolves, a deer-god and kodamas, I enjoy it all so much it hurts."These days, there are angry ghosts all around us - dead from wars, sickness, starvation - and nobody cares. So you say you're under a curse? So what? So's the whole damn world." - Jigo

Superb artwork and music that plays your heartstrings are of course a huge part of Miyazaki movies, but I also love the blurred lines in the concept of good and evil. Things are not as black and white as as they often are in western animations, villains are just hurt beneath their icy masks and heroes bleed and make mistakes. But there's always a certain sense of hope and positivity in the stories. Absurd scenes also, but that's what makes the films so great! Miyazaki's films often convey a message and clearly speak against acts of war and the destruction of nature, so they're not just the average, shallow happily-ever-afters. And that's why, to me, they beat Disney.


Do you have a favourite animation?

22 comments:

 1. Don't you just love that feeling, enjoing something so much it hurts?

  /Avy

  http://mymotherfuckedmickjagger.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. I do, and I'm glad I get that feeling so often!

   Delete
 2. Prinsessa Mononoke on kyllä hyvä, mutta Henkien kätkemä on parhaista parhain!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uih, Henkien Kätkemä on myös mieletön mestariteos. <3 Siinä on ihan oma taianomainen tunnelmansa. Mutta suosikkinsa kullakin, Mononoke on jostain syystä itselleni se tärkein. :)

   Delete
 3. Mullakin Mononoke on jotenkin erityisen lähellä sydäntä! Ja Liikkuva linna myös... Nyt tulikin sellainen olo, että taidan laittaa joululomalla Miyazaki/ Studio Ghibli -maratonin pystyyn!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oo, ehdottomasti! Voisin tehdä ihan saman maratonin. :)

   Delete
 4. This is also my favorite animation, in addition to the film Akira, of course. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh yeeah, Akira! I haven't seen that in years although I have it in my shelf, I must watch it asap!!

   Delete
 5. Mäkin tykkäilen hurjasti Miyazakin animaatioista, se visuaalisuus on niin käsinkosketeltavan kaunista :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Upottavan ihanaa on se visuaalisuus kyllä, pääsee aina ihan toiseen maailmaan. :)

   Delete
 6. Aww I used to watch this in the French subbed version every new year's eve when I was a kid because it was on TV and when I finaly found how it was called I got the DVD and watched it all the time. And to this day I still have "A journey to the West" between other of Joe Hisachi's masterworks on my daily playlist.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I love his music, it's incredibly beautiful! I don't think I've ever seen Mononoke Hime on tv around here, that's a shame.

   Delete
 7. Olen ennenkin kommentoinut blogiisi jotain siitä miten samankaltaisia ajatuksia meillä on, ja nyt vielä suosikkianimaatiokin! Tai no, en pystyisi ikinä päättämään vain yhtä, mutta tämä leffa on ehdottomasti ihan kärkikastia. Pelkästään kun näin kuvia leffan susista tiesin että tämä elokuva on nähtävä, ja kun sen näin... pakkohan se oli ostaa omaksikin. Rakastan niitä maisemia, eläimiä, luontoa ja teemoja joita tässä käsitellään, ja välillä samaistun niin kovasti prinsessa Mononokeen! Välillä sitä ihan unohtaa katsovansa "vain" piirrettyä, jonkun mielikuvituksen tuotosta, kun eläytyy ja uppoutuu sinne maailmaan niin syvälle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yhden valinta on kyllä hyvin hankalaa, mutta tää tulee aina ensimmäiseksi mieleen kun alan piirrettyjä animaatioita listaamaan, joten se ansaitsee ykkösen paikan. :) Olen aivan samaa mieltä, Miyazakin leffoihin uppoaa syvälle ja se on juuri parhainta. Rakastan sitä kuinka syviä elokuvat on niin teemoiltaan kuin visuaalisuudeltaan ja äänimaailmaltaan, siksi ne onkin ihan parhaita.

   Delete
 8. Oooh, Mononoke! <3

  "Disgusting little creatures! Soon all of you will feel my hate and suffer - as I have suffered..."

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toi on niin mahti kohta, ihmiset puhuu kunnioittavasti kuolevalle jumaluudelle ja se vain tylyttää moista takaisin! :D

   Delete
 9. Yksi omiakin ehdottomia lemppareita! ♥ ♥
  Aivan mahtava tuotos, mutta ei ole kyennyt katsomaan pitkään aikaan..herkistynyt liikaa ja eläinten kärsimykset ei ole oikein kestettävää..tässä sairastellen juuri pitkään mietiskelin näiden levyjen kohdalla. Kodamat on aivan ihania! ♥

  ~ Frillycakes ~

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aww, kodamat! Ymmärrän sun herkistelyn täysin, mutta toisaalta on hienoa että leffassa otetaan kantaa syvempiinkin asioihin. Ehkä tuo luontokuvaus on juuri johtanut siihen että Mononokesta on tullut oma lemppari. :)

   Pikaisia paranemisia!<3

   Delete
 10. Tätäkään elokuvaa en pystynyt katsomaan kyynelehtimättä. Jotenkin aina tiettyjen animaatioleffojen kohdalla tulee sellainen hallitsemattoman voimakas tunnereaktio, joka suorastaan pakottaa rakastamaan kyseistä leffaa. Sama juttu kävi Tuulen laakson Nausicaän kanssa, mutta Prinsessa Mononoke vie siitäkin vielä voiton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ihan samanlainen, kyynelehdin leffojen kohtauksissa jos sattuu olemaan vähänkään liian kaunis, mahtipontinen tai surullinen. Mutta se on vaan hyvä juttu, kertoo että leffaan uppoutuu hyvin. :)

   Delete
 11. Mononoke on ihana ja paras Miyazakin leffa, se saa aina liikuttumaan! Myös Laputaa katsoessa saatan tirautttaa kyyneliä, etenkin kun se tunnusomainen kappale alkaa soimaan taustalla. Joe Hisaishin musiikki on vain niin kaunista ja saa aina tunteita pintaan. :)
  Ja tällaisena eläinrakkaana ihmisenä on aina ihana katsoa Miyazakin elokuvia. Joskus ne saavat kyllä miettimään ihmisluontoakin, kuinka yritämme hallita sellaisia asioita joita emme todellisuudessa pysty. Ja itsekin pidän näissä elokuvissa juurikin siitä, etteivät ne ole niin musta-valkoisia kuin vaikka Disneyn elokuvissa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hisaishi osaa säveltää suoraan tunnehermoon, ihan uskomattoman kaunista soundtrack-musaa. <3 Musta on juurikin hyvää se että Miyazakin elokuvissa otetaan kantaa tärkeisiinkin teemoihin, katsomiskokemus syvenee huomattavasti.

   Delete