8 June 2011

Oh, Dave McKean

Eilen korviin kantautuneen uutisen vuoksi viime yö meni levottomuuden ja unihäiriöiden vallassa, pahan luokan sarjisnörtti kun olen. Kuulin vähän myöhässä että taidelajien renessanssinero Dave McKean, joka on yksi ehdottomista taiteiden lempi-ihmisistäni maankamaran päällä, on tulossa Suomeen vierailulle!! Nyt tämän viikon lauantaina, eli päivänä jolloin mulla on lukittua menoa sovittu koko päiväksi enkä tietenkään pääse paikalle.

(photo from Google)

McKean saapuu Mikkelin kuvitustriennalen vieraaksi luennoimaan työskentelystään, luulen ettei hienompaa luentoa helposti maan päältä löydä joten matka houkuttelee ihan pirun paljon! Tuntuu että kaduttaa jos jään pois tällaisesta tilaisuudesta, mutta toisaalta taas tuntuu että ettei luvattuja menoja saa perua. Sitä paitsi pahoin pelkään että nykisin herraa vain hypernolosti hihasta ja sopertaisin kuinka valtava fani olen ja kuinka hänen töitään on kehystetty kotimme seinille ja musteena iholleni. Huonolla tuurilla jäisin vaan suu auki änkyttämään paikoilleni tai onnistuisin kuulostamaan stalkkerilta, oh joy.:D


Juna houkuttelee ilkikurisesti luistamaan lupauksista, mutta jos matka jää järjen vuoksi väliin niin voin aina lohduttautua katselemalla herran taidetta, jota onneksi löytyy kirjahyllystä runsaasti. Aloitin tänään lukemaan Graveyard Bookia toista kertaa, osittain noiden kuvitusten vaikutuksesta mutta myös ensi kuun töiden kannalta, pitäähän hautaustöihin nyt valmistautua edes aiheeseen liittyvällä kaunokirjallisuudella.

Voisin tarinoida McKeanin tuotoksista kuten loppumattomista piirrosneronleimauksista, Mirrormask-elokuvasta, Sandmanin kansista ja lukemattomista muista vaikka kuulijoiden nukahtamiseen asti, mutta rajaan innostuksen tällä erää vain muutamiin mustepiirroksiin. Näitä katsellessa houkutus Mikkeliin menosta kasvaa entisestään, eikö ihminen voisi mitenkään jakautua edes parin tunnin ajaksi kahtia..?
I had trouble sleeping last night due to the news of comic book god Dave McKean's arrival to Finland, I'm such a nerd (but proud of it!) to loose my dreams over this. He's one of my favorite people on this earth and he's holding an illustration seminar on Saturday, I feel devastated that I can't attend it! I've already made so many locked appointments for the day and I don't want to break my promises. Oh why can't I split in two, even for a couple of hours..?
   Oh well, at least I have many books filled with his work, I could ramble about his creations for hours but I'll crop the talking to these inked illustrations. Any other McKean fans out there? :)

9 comments:

 1. Peru ihmeessä menosi jossei mitään häitä tai hautajaisia osu päällekkäin. On kuitenkin sellainen once in a lifetime tilaisuus, että sitten harmittaa pitkään jos jätti menemättä. Toinen osapuoli varmasti ymmärtää :)

  ReplyDelete
 2. Minulla näyttäisi olevan sama versio tuosta Coralinesta. ^^

  ReplyDelete
 3. Miltei kaikki taiteilijat, jotka ovat tehneet yhteistyötä ikisuosikkikirjailijani Neil Gaimanin kanssa ovat sen verran lahjakkaita, ettei heitä voi olla ihailematta vaikken nyt suoranainen fani olekaan. American Godsista ollaan ilmeisesti tekemässä sarjaa, kuulin että HBO olisi kiinnostunut... Sitä odotellessa.

  ReplyDelete
 4. Hassua, satuin nimittäin katselemaan kyseistä kirjaa abouttia tasan viikko sitten ebaysta. :) Katsoin juuri samoihin aikoihin Coraline-elokuvan ja rakastuin siihen ihan täysin. Upeasti tuotettu kauhuvivahteinen animaatioleffa kyllä, vaikka veikkaisin että lapsena olisin pelännyt leffan jälkeen kuollakseni. =D Siekin varmaan oot jo kerinnyt ko. leffan vilkaisemaan?

  ReplyDelete
 5. Ano: Tekisi kyllä mieli lähteä kun asia pyörii koko ajan päässä. Mutta mulla on tuolle päivälle mm.yhden taidegallerian valvontavuoro ja jos en löydä ketään tilalle niin en vaan yksinkertaisesti pysty lähtemään. Illallekin on menoa mutta sinne vielä ehtisin, harmi kyllä junalippujen hinta on yksi asia mitä pitää myös miettiä jos matkan konkreettinen hyöty on pieni.

  Argh, kuulostaa ihan kamalan tylsältä, mutta rahatilanne on ikävä kyllä opiskelijalle aina ongelma tällaisissä jutuissa. :/

  Misantrella: Mulla on monta eri versiota Coralinesta, mutta tuo on ehdoton suosikkini! :)

  Muuttohaukka: En kyllä itsekään mikään varsinainen henkilöpalvoja ole vaikka siltä teksti kuulostaakin. :D Ihailen vaan herran ylitsepursuavaa lahjakkuutta ihan mielettömästi!

  Hmm, en tiedä onko nuo filmatisoinnit hyviä vai huonoja uutisia, aikoinaan oli Sandmanistakin suunnitteilla joku filmiversio ja kauhistuin ideaa kun muotoaan muuttavat henkilöhahmot voi toteuttaa niin väärällä tavalla elävässä kuvassa. Mut American Gods voisi kyllä oikeasti toimiakin tv-sarjana! Jos yksi kirja pitäisi lempikirjaksi tituleerata niin se olisi American Gods, aivan mahtava opus :)

  Sysihilkka: Kädessä on Sandmanista tuttu Key to Hell, vilahtaa tuossa alla olevassa postauksessa. :>

  Insanity: Olen toki nähnyt, löytyy hyllystä ja kävin leffateatterissa katsomassa 3D-version. Elokuva poikkeaa monilta osin kirjasta (mikä pitäisi toisaalta ymmärtää koska kyseessä on kaksi eri taidelajia) ja suoraan sanottuna petyin siihen vähän. Coralinen maailma on mielestäni kirjassa paljon synkempi ja olisin toivonut elokuvaankin hiukan erilaista lähestymistapaa ja värimaailmaa, vaikka lapsille nuo kirkkaat sävyt sopii varmaan hyvin. Mutta kaunis, viihdyttävä ja laadukas lopputulos kuitenkin, vaikkei ihan toivotulta näyttänytkään! :)

  ReplyDelete
 6. Voi, onpa sulla huono tuuri! Vaikka niinhän se tuntuu usein menevän, että kaikki menot osuu päällekkäin...

  ReplyDelete
 7. Luojan kiitos American Gods -projektista on kiinnostunut HBO, eikä vaikka FOX tai joku muu vastaava taho, joka tekee lähes pelkästään järkyttävää kuraa. HBO:lla on kuitenkin aika hyvä "track record", nyt viimeisimpänä A Game of Thrones (suosikkini on silti Six Feet Under).

  American Gods on suosikkikirjani, ehdottomasti.

  ReplyDelete
 8. Lumicki: Hmm, tilanteeseen on tullut nyt pieniä muutoksia. Jos ei kovin suuria ongelmia osu nyt tielle *koputan puuta*, niin on hyvinkin mahdollista että Mikkeli kutsuu. Toivotaan parasta! :)

  Muuttohaukka: Huh, niinpä! HBO:lla on monia laatusarjoja jotka kuuluu suosikkeihini, tuota A Game of Thronesia en ole vielä päässyt katsomaan mutta on kuulemma loistava. American Gods ansaitsee parhainta, joten jos tuo projekti toteutuu niin toivotaan että siitä tulee kirjan arvolle sopiva!

  ReplyDelete